menu
Over porter bier

Over porter bier

Porter bier is een vrij sterk bruin bier dat zijn oorsprong vindt in Londen. Porter bier heeft een zoete smaak. Denk aan de aroma's van chocolade, koffie maar ook vanille en honing. Hoewel de meeste porter biersoorten nog steeds in Engeland worden gebrouwen, kom je het bier ook in de rest van Europa en Amerika tegen.

Sluit filters Toon filters
2.99 Pohjala Must Kuld 33cl
Bier

Pohjala Must Kuld 33cl


OF
3.49 Pohjala OO 33cl
Bier

Pohjala OO 33cl


OF

Inspiratie & informatie

De geschiedenis en het brouwproces

Porter bier vindt dus zijn oorsprong in Londen. Zijn naam dankt het bier aan de zogeheten porters. Sjouwers die in de 18e eeuw alle goederen aan land brachten of aan boord van een scheep sjouwden. Na een lange dag hard werken was een wat zwaarder bier zeer gewild. Porter bieren hebben een licht tot donkerbruine kleur met een rode gloed. Het bier wordt gebrouwen met veel hop en verder bruine mout. De zoete smaak ontstaat door het drogen van het mout boven een open vuurtje. Bepaalde soorten worden bovendien ook nog bewaard in oude bourbonvaten voor extra smaak. Naast de bekende English porter, die wordt gebrouwen van gebrande of geroosterde mout, zijn er ook andere porter bieren. De American porter heeft bijvoorbeeld niet die sterk gebrande smaak maar wel zoete aroma's van karamel en chocolade, terwijl een Baltic porter meer een geroosterde smaak heeft en er aan het bier meer hop wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat een meer fruitige smaak.

Waar past porter bier bij?

Porter bier hoor je te drinken uit een nonic bierglas. De schuimkraag moet je onberoerd laten en dus niet afschuimen. Omdat dit donkere bier wat zwaarder is en door het geroosterde of gebrande mout een zoete smaak heeft, past het goed bij gegrild vlees. Maar een stoofpot kan ook. En wil je iets exotisch, wat dacht je dan van porter bier bij oesters. Een prima combinatie. En door de zoete smaak is dit bier ook zeer geschikt bij een dessert met rood fruit en chocolade. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je porter bier kopen? Bekijk dan ons assortiment.

Nieuwsbrief

Vul hieronder je e-mailadres in, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang alle aanbiedingen.

* E-mailadres:

© Metdrank.nl • Sitemap Privacy