menu

Lowland whisky

In de zogenoemde 'tuin van Schotland' vind je de Lowlands met de beroemde Lowland whisky die wordt gemaakt door slechts vier kleine distilleerderijen. De whisky's hebben, anders dan die uit de Highlands, een lichtere kleur en zachte aroma's omdat de turfsmaak vaak ontbreekt. 

Sluit filters Toon filters
29.45 Auchentoshan 12yo 70cl
Whisky

Auchentoshan 12yo 70cl


OF
73.95 Auchentoshan 18yo 70cl
Whisky

Auchentoshan 18yo 70cl


OF
174.95 Auchentoshan 21yo 70cl
Whisky

Auchentoshan 21yo 70cl


OF
27.45 Auchentoshan American Oak 70cl
Whisky

Auchentoshan American Oak 70cl


OF
43.95 Auchentoshan Three Wood 70cl
Whisky

Auchentoshan Three Wood 70cl


OF
29.95 Glenkinchie 12yo 70cl
Whisky

Glenkinchie 12yo 70cl


OF

Inspiratie & informatie

Onder de lijn Dumbarton - Dundee

Wanneer men het over de Schotse Lowlands heeft, dan bedoelt men alles ten zuiden van de lijn Dumbarton en Dundee. In dit vlakke zuiden van Schotland proeft de whisky weer totaal anders dan in de Highlands. Het grote verschil is het gebrek aan turf waardoor je niet die rokerige whisky's krijgt waar soorten in het noorden, en eigenlijk de bekendste whiskysoorten uit Schotland, om bekend staan. De aroma's van Lowlands whisky zijn dan ook veel zachter, met tonen van gras, graan en bloemen en bovendien een droge afdronk. 

Drie keer distilleren

Een van de bekendste distilleerderijen in de Lowlands is Auchentoshan. Deze distilleerderij valt op door het productieproces, waarbij de whisky tot drie maal toe wordt gedistilleerd. Hierdoor wordt de smaak heel zacht. De andere distilleerderij van naam is Glenkinchie, die in de buurt van Edinburgh ligt. Deze whisky's hebben een lichte frisse smaak omdat er maar weinig turf wordt gemaakt bij het drogen van de mout. In Ailsa Bay wordt ook whiskey gemaakt, net als in Bladnoch. Er zijn twee nieuwe distilleerderijen, Daftmill en Annandale die ook gestart zijn met het distilleren maar zij hebben nog geen single malt whisky op de markt gebracht. In Schotland wordt een whisky pas officieel aangeduid als Schotse whisky wanneer die zeker drie jaar heeft gerijpt.

Nieuwsbrief

Vul hieronder je e-mailadres in, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang alle aanbiedingen.

* E-mailadres:

© Metdrank.nl • Sitemap Privacy