menu
Oostenrijkse wijn

Oostenrijkse wijn

Met nog geen 50.000 hectare aan wijngaarden en een jaarlijkse productie van 3 miljoen hectoliter is Oostenrijk als wijnland vrij klein maar zeker niet te onderschatten. Wijn uit Oostenrijk treedt de laatste jaren steeds meer uit de schaduw van buurland Duitsland en produceert met een relatief koel klimaat vooral populaire droge witte wijnen en fruitige, pittige rode wijnsoorten. 

18.49 Brundlmayer Gruner Veltliner Loiserberg 75cl
Wijn

Brundlmayer Gruner Veltliner Loiserberg 75cl


OF
14.99 Brundlmayer Gruner Veltliner Terrassen 75cl
Wijn

Brundlmayer Gruner Veltliner Terrassen 75cl


OF
10.99 Domaine Wachau Gruner Veltliner Terrassen Federspiel 75cl
Wijn

Domaine Wachau Gruner Veltliner Terrassen Federspiel 75cl


OF
7.49 Leth Gruner Veltliner 75cl
Wijn

Leth Gruner Veltliner 75cl


OF
9.99 Leth Roter Veltliner (Wit) 75cl
Wijn

Leth Roter Veltliner (Wit) 75cl


OF

Inspiratie & informatie

Schandaal

Hoewel Oostenrijk dus een klein wijnland is, worden er al wel sinds het begin van de jaartelling druiven verbouwd. Met name in de Middeleeuwen waren het de monniken die ervoor zorgden dat de wijnproductie in Oostenrijk booming werd want het totale wijnbouwgebied was ongeveer tien keer zo groot als vandaag de dag en er werd veel geëxporteerd. De vruchtbare jaren voor Oostenrijkse wijn kwamen ten einde door een groot schandaal in de jaren 80, toen aan het licht kwam dat een aantal wijnboeren rommelde met de wijn om te kunnen voldoen aan de vraag naar goedkope zoete wijnen. Dit leidde tot een exportdaling van liefst 80 procent en het dwong de overheid in Oostenrijk tot het oprichten van een heuse wijnwet die tegenwoordig geldt als een van de strengste ter wereld, met nauwkeurige controles. Dit heeft de kwaliteit in elk geval goed gedaan.

Ideaal klimaat

Wijn uit Oostenrijk wordt verbouwd in het oosten van het land vanwege het ideale klimaat, onder meer door de ligging van de Donau en de grote meren. Ook een goede ochtendnevel helpt mee want die is gunstig voor de edele rotting. Het grootste wijngebied is Weinviertel waar de grüner veltliner wordt geproduceerd. Die is wat frisser van smaak dan de variant uit Wachau en Kremstal, waar de wijngaarden steiler zijn. Daardoor zijn de soorten ook verschillend, met 'Steinfeder' als lichte grüner veltliner en 'Smaragd' als meest krachtige soort. In Burgenland worden de meeste rode wijnen worden geproduceerd, zoals zweigelt en sankt laurent.

Nieuwsbrief

Vul hieronder je e-mailadres in, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang alle aanbiedingen.

* E-mailadres:

© Metdrank.nl • Sitemap Privacy