menu
Viognier wijn

Viognier wijn

Viognier is een droge witte wijn die vooral in de Rhônevallei wordt geproduceerd maar ook elders in Frankrijk, waaronder in de Ardèche en Languedoc-Roussillon, aan populariteit heeft gewonnen. De viognier druif weet bovendien het buitenland te veroveren want ook buiten Europa wordt tegenwoordig viognier wijn gemaakt.

Sluit filters Toon filters
11.99 Langmeil Viognier 75cl
Wijn

Langmeil Viognier 75cl


OF
8.49 Paul Mas Chardonnay Viognier 75cl
Wijn

Paul Mas Chardonnay Viognier 75cl


OF
6.49 Paul Mas Sauvignon Blanc Viognier 75cl
Wijn

Paul Mas Sauvignon Blanc Viognier 75cl


OF
8.49 Paul Mas Viognier 75cl
Wijn

Paul Mas Viognier 75cl


OF

Inspiratie & informatie

Oorsprong onduidelijk

Er bestaat onduidelijkheid over de oorsprong van de viognier druif maar men denkt dat het de Romeinen waren die hem naar de Rhônevallei hebben gebracht en dan specifiek de gemeente Condrieu, waar de viognier druif als enige wordt aangeplant op de steile wijngaarden. Door een grote uitbraak van druifluis in de 19e eeuw werd de opbrengst heel laag en koos men ervoor de druif een tijd niet meer aan te planten. Pas ruim na de Tweede Wereldoorlog bloeide de productie weer op en groeide de aanplanting toe van slechts 14 hectare naar meer dan 100 hectare in zo'n 40 jaar. Inmiddels wordt de druif ook elders verbouwd in Frankrijk en wordt viognier wijn bijvoorbeeld ook in Zwitserland, Australië, Canada, Amerika en Chili gemaakt. De druif, die houdt van een wat koeler klimaat, is echter een moeilijke groeier en ontvankelijk voor schimmelvorming. De druiven kunnen bovendien alleen geplukt worden wanneer het rijpingsproces compleet is. Als de druif te vroeg geoogst wordt, zal het aroma tegenvallen, maar wanneer de oogst te laat plaats vind, krijgt de wijn een soort vettige smaak. Het plukmoment wordt gekozen op basis van het suikergehalte en een potentieel alcoholgehalte van 13 procent.

Bouquet van fruit en bloemen

Een Viognier is vrijwel altijd droog en zacht van smaak, met een subtiel bloemen aroma. De wijn wordt meestal zo jong mogelijk gedronken en past goed bij Franse kaassoorten, maar ook gerechten met een pittigere smaak, zoals die uit de Oosterse keuken.


Nieuwsbrief

Vul hieronder je e-mailadres in, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang alle aanbiedingen.

* E-mailadres:

© Metdrank.nl • Sitemap Privacy